Ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του 3ου ΓΕΛ Κορυδαλλού για το έτος 2023-24 έχει εγκριθεί με βάση την υπ' αριθμ. πρωτ. 87/16-1-24 απόφαση του ΣΕ Παιδαγωγικής Ευθύνης κ. Ευρ. Βραχνού.

Ο σκοπός του σχολικού κανονισμού είναι η εύρυθμη και αποτελεσματική λειτουργία του σχολείου, καθώς και η διαμόρφωση προσωπικοτήτων που σέβονται τις ελευθερίες των άλλων και συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους.

Μέρος 1ο. Καθήκοντα των καθηγητών προς τους μαθητές

Τα γενικά καθήκοντα των καθηγητών προς τους μαθητές τους, όπως αυτές περιγράφονται στη σχετική νομοθεσία (άρθρο 36 ΦΕΚ 1340/2002), είναι:

1. Διδάσκουν στους μαθητές τα διάφορα γνωστικά αντικείμενα σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών. Διαπαιδαγωγούν και εκπαιδεύουν τους μαθητές σύμφωνα με τους σκοπούς και τους στόχους της εκπαίδευσης και μέσα στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής πολιτικής, με την καθοδήγηση των Σχολικών Συμβούλων και των στελεχών της διοίκησης της εκπαίδευσης.

2. Συνεργάζονται με τους μαθητές, σέβονται την προσωπικότητά τους, καλλιεργούν και εμπνέουν σ' αυτούς, κυρίως με το παράδειγμά τους, δημοκρατική συμπεριφορά.

3. Μεριμνούν για τη δημιουργία κλίματος αρμονικής συνεργασίας και συνεχούς και αμφίδρομης επικοινωνίας με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών και τους ενημερώνουν για τη φοίτηση, τη διαγωγή και την επίδοση των παιδιών τους.

4. Φροντίζουν για την πρόοδο όλων των μαθητών τους και τους προσφέρουν παιδεία διανοητική, ηθική και κοινωνική. Ενδιαφέρονται για η δημιουργία υγιεινών συνθηκών παραμονής των μαθητών τους το σχολείο και συμβάλλουν στην επιτυχία όλων των εκδηλώσεων που οργανώνονται από την τάξη και το σχολείο.

5. Προσέρχονται στο σχολείο έγκαιρα πριν από την έναρξη της διδασκαλίας των μαθημάτων τους, εφαρμόζουν το ωρολόγιο πρόγραμμα και δεν παραβιάζουν την ώρα έναρξης και λήξης των μαθημάτων.

6. Παρίστανται στο χώρο συγκέντρωσης των μαθητών κατά την έναρξη λειτουργίας του σχολικού ωραρίου και κάθε φορά που ο Σύλλογος των Διδασκόντων απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών. Με τον τρόπο αυτό δίνεται το αναγκαίο κύρος στη συλλογική λειτουργία του σχολείου.

7. Ενδιαφέρονται για τις συνθήκες ζωής των μαθητών τους στην οικογένεια και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, λαμβάνουν υπόψη τους παράγοντες που επηρεάζουν την πρόοδο και συμπεριφορά των μαθητών τους και υιοθετούν κατάλληλες παιδαγωγικές ενέργειες, ώστε να αντιμετωπισθούν πιθανά προβλήματα.

8. Για θέματα που αφορούν το σχολείο προβαίνουν σε ανακοινώσεις προς τους μαθητές, τους γονείς ή τους πολίτες μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή και του Συλλόγου Διδασκόντων.

9. Ενθαρρύνουν τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν τους ίδιους και το σχολείο και καλλιεργούν τις αρχές και το πνεύμα αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

10. Συνεργάζονται με το Διευθυντή, τους γονείς και τους αρμόδιους Σχολικούς Συμβούλους για την καλύτερη δυνατή παιδαγωγική αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς, σεβόμενοι την προσωπικότητα και τα δικαιώματα των μαθητών. Δεν επιτρέπεται να απομακρύνουν τους μαθητές από την τάξη κατά τις ώρες διδασκαλίας χωρίς σημαντικό λόγο. Εάν απομακρύνουν μαθητή από την αίθουσα, ενημερώνουν το Διευθυντή και φροντίζουν στο σημείο αυτό να εφαρμόζονται οι κείμενες διατάξεις.

11. Αναλαμβάνουν καθήκοντα εφημερευόντων, έχουν την ευθύνη της επιτήρησης και της προστασίας των μαθητών και επιμελούνται την καθαριότητα των σχολικών χώρων και ό,τι άλλο σχετίζεται με την υγιεινή και την ασφάλειά τους.

12. Είναι υπεύθυνοι για την επιτήρηση των μαθητών μέσα στην τάξη, εισέρχονται στην αίθουσα μαζί τους και εξέρχονται μετά την αποχώρησή αυτών.

13. Καταγράφουν στα σχετικά βιβλία μετά τη λήξη της διδακτικής ώρας τη διδασκόμενη ύλη, ελέγχουν τις απουσίες των μαθητών και υπογράφουν το ημερήσιο δελτίο απουσιών.

14. Αξιολογούν αντικειμενικά την πρόοδο και την επίδοση των μαθητών τους και ενημερώνουν σχετικώς τους γονείς ή κηδεμόνες καθώς και τους ίδιους τους μαθητές. Επίσης διορθώνουν τις εργασίες των μαθητών, τις αξιολογούν και τους ενημερώνουν σχετικά.

Μέρος Β. Καθήκοντα των μαθητών

 Άρθρο 1. Συμπεριφορά – Πειθαρχία

Γενικά οι μαθητές οφείλουν:

  1. να σέβονται το δικαίωμα των συμμαθητών τους για μάθηση και το δικαίωμα των καθηγητών τους να επιτελούν το λειτούργημά τους,
  2. να σέβονται τους συμμαθητές τους ως προσωπικότητες, καθώς και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Σε περίπτωση ζημίας αυτών θα κληθούν οι υπαίτιοι να την αντικαταστήσουν,
  3. να μην παρεμποδίζουν την κανονική λειτουργία του σχολείου με οποιοδήποτε τρόπο,
  4. να δέχονται με ευγένεια τις υποδείξεις των καθηγητών και γενικότερα όλου του προσωπικού του Σχολείου,
  5. να χρησιμοποιούν κόσμια γλώσσα και να μην εκδηλώνουν επιθετική συμπεριφορά,
  6. να λύνουν τις διαφορές τους με συνεννόηση και διάλογο, χωρίς να καταφεύγουν στη χρήση βίας. Επιπλέον η χειροδικία και η άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας από άτομα ή ομάδες αποτελούν σοβαρότατα παραπτώματα και ελέγχονται πειθαρχικά με  ποινές που μπορούν να οδηγήσουν μέχρι και απομάκρυνση του μαθητή από το σχολείο, όπως αυτά προσδιορίζονται στο άρθρο 5 του παρόντος παράγραφοι 5 και 6.

Άρθρο 2ο Προσέλευση στο σχολείο

  1. Οι μαθητές προσέρχονται στο σχολείο πριν από την έναρξη των μαθημάτων, η οποία γίνεται στις 8:25 πμ.
  2. Η εξωτερική πόρτα θα κλείνει από τις 8.35 έως τις 9.00 και απαγορεύεται η είσοδος των μαθητών στο σχολείο πριν τις 9.00. Σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων οι μαθητές εισέρχονται στο χώρο του σχολείου και παραμένουν στο διάστημα από 8.35-9.00 στο χώρο του υπόστεγου του κυλικείου και προσέρχονται στις τάξεις τους μετά τις 9.00΄. Σε κάθε περίπτωση καθυστερημένη είσοδος μαθητών πέραν της 8.35΄ χρεώνεται με απουσία της πρώτης ώρας.
  3. Η εμφάνιση των μαθητών και μαθητριών πρέπει να είναι η αρμόζουσα στο σχολικό χώρο και να συνάδει με τον οφειλόμενο σεβασμό σε αυτόν και την εκπαιδευτική διαδικασία.

Άρθρο 3. Καθήκοντα των μαθητών κατά την ώρα διεξαγωγής των μαθημάτων

  1. Οι μαθητές εισέρχονται στην τάξη αμέσως μόλις χτυπήσει το κουδούνι.
  2. Δεν επιτρέπεται η παραμονή μαθητών στο διάδρομο ή στο χώρο της αυλής, εφόσον δεν έχουν μάθημα, μετά το χτύπημα του κουδουνιού και κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Οποιαδήποτε έξοδος του μαθητή από την τάξη ή καθυστερημένη είσοδος του μαθητή στην τάξη επιτρέπεται μόνο με έγγραφη άδεια της διεύθυνσης.
  3. Εφόσον εισέλθει ο διδάσκων στην αίθουσα διδασκαλίας, δεν επιτρέπεται η είσοδος σε κανέναν μαθητή εκτός εάν τον δεχτεί ο καθηγητής του μαθήματος.
  4. Οι θέσεις των μαθητών μέσα στην αίθουσα διδασκαλίας μπορούν να αλλάξουν από τον καθηγητή της τάξης με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της μαθησιακής διαδικασίας.
  5. Η αφομοίωση της διδασκαλίας και η συμμετοχή στη διδακτική διαδικασία προϋποθέτει αυξημένο βαθμό συγκέντρωσης. Απαγορεύεται, συνεπώς αυστηρά η παρενόχληση του μαθήματος με οποιονδήποτε τρόπο. Ο καθηγητής, ως βασικός υπεύθυνος, επιλέγει σε κάθε περίπτωση τρόπους για την ομαλή διεξαγωγή του μαθήματος.
  6. Στην περίπτωση που ένας μαθητής απομακρυνθεί από την αίθουσα διδασκαλίας, οφείλει αμέσως να παρουσιαστεί στο γραφείο της Διεύθυνσης. Ο καθηγητής, που απομάκρυνε τον μαθητή, καταγράφει την απομάκρυνση στο απουσιολόγιο και στο βιβλίο εύρυθμης λειτουργίας του σχολείου.
  7. Επαναλαμβανόμενες απομακρύνσεις μαθητών από το μάθημα έχουν ως αποτέλεσμα τον πειθαρχικό έλεγχο του/ της μαθητή/τριας. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση 79942/ΓΔ4/21-05-2019 «Σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων ωριαίων απομακρύνσεων και πάντως μετά από τρεις απομακρύνσεις από τον/την ίδιο/α διδάσκοντα/ουσα ή πέντε συνολικά, το Συμβούλιο του Τμήματος εξετάζει τους ενδεδειγμένους χειρισμούς" ήτοι η διεύθυνση ή ο Σύλλογος Διδασκόντων μπορεί να δώσει ποινή μίας (1) ημέρας αποβολή του μαθητή από τα μαθήματα.
  8. Η απόπειρα αντιγραφής τιμωρείται με αφαίρεση και μηδενισμό του γραπτού.

Άρθρο 4. Διαλείμματα, παραμονή στην αυλή, έξοδος από το χώρο του σχολείου

  1. Με το χτύπημα του κουδουνιού οι μαθητές οφείλουν να εξέρχονται από τις αίθουσες και να κατευθύνονται κατευθείαν στην αυλή. Μόνο σε περιπτώσεις βροχής παραμένουν στους διαδρόμους. Μαθητές που αισθάνονται αδιαθεσία και δεν επιθυμούν να κατέβουν στην αυλή, θα παραμείνουν υπό την εποπτεία του εφημερεύοντα καθηγητή του ορόφου στο διάδρομο.
  2. Για λόγους ασφαλείας, το παιχνίδι με μπάλες στην αυλή επιτρέπεται μετά από έγκριση και σύμφωνα με τις οδηγίες των γυμναστών και εφόσον υπάρχει καθηγητής ο οποίος θα αναλάβει την επιτήρηση των μαθητών.
  3. Η παραμονή των μαθητών στους χώρους του σχολείου είναι υποχρεωτική για όλες τις ώρες της σχολικής λειτουργίας και στο ενδιάμεσο απαγορεύεται η έξοδος των μαθητών από το σχολείο. Η έξοδος μαθητών από τους σχολικούς χώρους επιτρέπεται μόνο μετά από ειδική άδεια της Διεύθυνσης.
  4. Σε περίπτωση που μαθητής/μαθήτρια θελήσει να απουσιάσει, αυτό προϋποθέτει α) την άδεια της Διεύθυνσης και αφού προηγουμένως ο μαθητής/η μαθήτρια ενημερώσουν για τον λόγο, β) μετά από επικοινωνία και συνεννόηση της Διεύθυνσης με τον γονέα ή κηδεμόνα του/της, ο οποίος και θα δώσει στο σχολείο την έγκρισή του. Σε κάθε περίπτωση η απουσία καταχωρίζεται στα υπηρεσιακά δελτία.

Άρθρο 5. Παιδαγωγικά μέτρα και ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα

Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει την παιδαγωγική ευθύνη να προβαίνει σε ενέργειες και να εφαρμόζει πρακτικές για τη δημιουργία στο σχολείο του κλίματος που απαιτείται για την  υλοποίηση των στόχων της εκπαίδευσης και για τη διαπαιδαγώγηση των μαθητών/τριών έτσι, ώστε να σέβονται τους διαφορετικούς ρόλους και να αναγνωρίζουν την ανάγκη τήρησης των κανόνων. Για τον σκοπό αυτό πρέπει να χρησιμοποιεί όλους τους διαθέσιμους τρόπους (π.χ. συμβουλευτικές συναντήσεις με τις υποστηρικτικές εκπαιδευτικές δομές, διαδικασία διαμεσολάβησης) για την αντιμετώπιση κάθε παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς.

Στις περιπτώσεις των μαθητών/τριών που δε βελτιώνουν τη συμπεριφορά τους ο Σύλλογος Διδασκόντων προβαίνει στη λήψη μέτρων, τα οποία είναι:

  1. προφορική παρατήρηση,
  2. επίπληξη,
  3. απομάκρυνση από την αίθουσα,
  4. αποβολή από τα μαθήματα μίας (1) ημέρας,
  5. αποβολή από τα μαθήματα δύο (2) ημερών,
  6. αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, σύμφωνα με την 79942/ΓΔ4/31-05-2019, ΦΕΚ 2005/τ. Β/ 31-05-2019.

Άρθρο 6. Φροντίδα για το σχολικό περιβάλλον

Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη, για να διατηρηθεί ένα ευχάριστο και μαθησιακά κατάλληλο σχολικό περιβάλλον. Για την επιτυχία αυτού του σκοπού οι μαθητές θα πρέπει:

  1. να σέβονται την κινητή και ακίνητη περιουσία του σχολείου,
  2. να μη ρυπαίνουν το σχολικό χώρο, να μη γράφουν στους τοίχους και να χρησιμοποιούν τα καλάθια απορριμμάτων,
  3. να προσέχουν την προσωπική τους υγιεινή, να προσέχουν ιδιαίτερα και να διατηρούν καθαρές τις τουαλέτες για λόγους υγιεινής,
  4. να διατηρούν το θρανίο τους καθαρό και σε άριστη κατάσταση.
  5. Κάθε τμήμα οφείλει, συλλογικά, να διατηρεί την αίθουσα του καθαρή και σε άριστη κατάσταση.
  6. Επισημαίνεται ότι μαθητής που προκαλεί φθορά στην περιουσία του σχολείου, ελέγχεται πειθαρχικά με βάση το άρθρο 5 παράγραφοι 4 και 5 του παρόντος και η δαπάνη αποκατάστασης βαρύνει τον κηδεμόνα του.

Άρθρο 7. Κινητά τηλέφωνα, κάπνισμα, κατανάλωση αλκοόλ, προϊόντων καφεΐνης και άλλων εξαρτησιογόνων ουσιών

  1. Για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων σχετικά με τη χρήση κινητών τηλεφώνων και ηλεκτρονικών συσκευών από μαθητές και εκπαιδευτικούς στο χώρο του σχολείου και λαμβάνοντας υπόψη το ΠΔ 28/15 (34Α΄) «Κωδικοποίηση διατάξεων για την πρόσβαση σε δημόσια έγγραφα και στοιχεία», το ν. 2472/1997 (50Α΄) «Περί προστασίας του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» καθώς και την με αριθμ. πρωτ. 14/21-04-2016 Πράξη του Δ.Σ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ορίζονται τα εξής:

α. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Οι μαθητές οφείλουν να παραδώσουν στη διεύθυνση του σχολείου το κινητό τους τηλέφωνο και να το παραλάβουν στο τέλος του ωρολογίου προγράμματος ή κατόπιν εντολής του διδάσκοντα και για αυστηρά παιδαγωγικούς λόγους που σχετίζονται με τη διδασκαλία του μαθήματος. Η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του μαθήματος και άνευ σχετικής άδειας καθώς και η χρήση τους στα διαλείμματα επιφέρει κυρώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 4 του παρόντος. Τυχόν βιντεοσκόπηση ή ηχογράφηση στο χώρο του σχολείου άνευ σχετικής άδειας της διεύθυνσης τιμωρείται με τις ισχύουσες διατάξεις του Π.Κ.

β. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

2. Απαγορεύεται το κάπνισμα, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου καθώς και η κατανάλωση αλκοόλ, προϊόντων καφεΐνης και εξαρτησιογόνων ουσιών, δεδομένης της καταστροφικής επίδρασής τους στη σωματική και την πνευματική υγεία κυρίως των νεαρών ατόμων. Η παρέκκλιση από αυτόν τον κανόνα συνεπάγεται αυστηρό πειθαρχικό έλεγχο, όπως αυτή προβλέπεται από τη ΓΠ/Δ2β/οικ. 8809/2019 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, δυνάμει της υπ. αρ. Υ1/Γ.Π./οικ.76017 (ΦΕΚ 1001/τ.Β`/2002) Απόφασης του Υπουργού Υγείας, ειδικότερα απαγορεύεται το κάπνισμα: «γ. Σε όλους τους χώρους που παρέχεται εκπαίδευση όπως: 1) Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), 2) Σχολεία Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δημόσια ή Ιδιωτικά), 3) Πανεπιστήμια, Τεχνολογικά Ιδρύματα και γενικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευση, 4) Φροντιστήρια». Η  επανάληψη ή η σοβαρότητα του παραπτώματος είναι δυνατό να οδηγήσει σε αποβολή μίας (1) ημέρας από τη διεύθυνση ή το σύλλογο διδασκόντων και σε απομάκρυνση του μαθητή από το σχολείο. Η κατανάλωση αλκοόλ και προϊόντων καφεΐνης μπορεί να επιφέρει ποινή αποβολής έως και δύο ημερών. Ειδικότερα, σε περίπτωση κατοχής ή χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών, ακολουθούνται και οι προβλεπόμενες κατά τον Π.Κ. διαδικασίες.

3. Απαγορεύεται στους μαθητές η αγορά προϊόντων καφεΐνης, ποτών, αναψυκτικών και φαγητών από χώρους εκτός του κυλικείου. Εντός της αίθουσας απαγορεύεται αυστηρά η κατανάλωση φαγητών και ποτών εκτός εμφιαλωμένου νερού.

Άρθρο 8. Συμπεριφορά στην αίθουσα εκδηλώσεων

Οι μαθητές οφείλουν να συμμετέχουν σε όλες τις εκδηλώσεις του σχολείου, επιδεικνύοντας την ανάλογη σοβαρότητα.

Άρθρο 9. Ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές

  1. Οι μαθητές που συμμετέχουν σε μορφωτική επίσκεψη, περίπατο ή εκδρομή του σχολείου είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν το γενικό πρόγραμμα και τις οδηγίες των συνοδών εκπαιδευτικών. Απομάκρυνση μαθητή από την υπόλοιπη ομάδα επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του αρχηγού της εκδρομής. Επίσης, οι μαθητές πρέπει να έχουν κόσμια εμφάνιση και συμπεριφορά και να μην ενοχλούν ή προκαλούν τους πολίτες με τους οποίους έρχονται σε επαφή-επικοινωνία.
  2. Επιπλέον, μαθητής/τρια, που έχει επιδείξει αποκλίνουσα συμπεριφορά και δυνητικά θα μπορούσε να διαταράξει την ομαλή διεξαγωγή του προγράμματος της εκδρομής, θα μπορεί μετά από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων να εξαιρείται από τη συμμετοχή του σε αυτή.